NgaasosiasiNgolah Informasi Pamarekan Saintifik dina Pangajaran Tématik Terpadu Basa Sunda di SD

1 PPPPTK TK DAN PLB BANDUNG © 2017 32 nepikeun masalah anu kudu diékspériménkeun; 6 ngabagi kertas kerja ka siswa; 7 ngabimbing siswa ngalaksanakeun ékspérimén; jeung 8 ngumpulkeun hasil gawé siswa diteruskeun ku meunteun.

d. NgaasosiasiNgolah Informasi

Dina kagiatan ngaasosiasingolah informasi aya kagiatan nalar. Istilah “menalar” dina raraga prosés pangajaran nu maké pamarekan ilmiah Kurikulum 2013 pikeun ngagambarkeun yén guru jeung siswa mangrupa palaku aktif. Penalaran nyaéta prosés mikir anu logis jeung sistimatis ngeunaan fakta-fakta empiris anu bisa diobservasi pikeun nyieun kacindekan mangrupa pangaweruh. Dina ieu kontéks istilah “nalar” mangrupa sasaruaan tina associating, lain mangrupa terjemahan tina reasonsing, sok sanajan ieu istilah ogé hartina menalar atawa penalaran. Ku kituna, istilah aktivitas menalar dina kontéks pangajaran dina Kurikulum 2013 maké pamarekan ilmiah nyokot kana tiori diajar asosiasi. Cara ngalarapkeun aktivitas pangajaran pikeun ngaronjatkeun daya nalar siswa: 1 guru nyusun bahan pangajaran sagemblengna, 2 guru henteu loba ngagunakeun metodeu ceramah atawa metodeu kuliah, 3 pancén utama guru nyaéta méré instruksi singget tapi jéntré dibarung ku conto-conto, 4 matéri pangajaran disusun luyu jeung jenjang atawa hirarkis, dimimitian tina bahan anu basajan nepi ka matéri anu kompléks, tina bahan anu deukeut jeung siswa kana matéri anu jauh jeung siswa, jst.; 5 kagiatan pangajaran museur kana hasil diajar anu bisa diukur jeung diobservasi, 6 unggal-unggal kasalahan kudu gancang-gancang dibenerkeun, 7 perlu ayana latihan sangkan perilaku anu dipikahayang jadi kabiasaan, 8 évaluasi dumasar kana perilaku nyata auténtik, 9 guru nyatet sagala kahéngkéran diajar siswa pikeun matéri rémédial, atawa sagala kamajuan diajar siswa pikeun matéri pangayaan. 1 PPPPTK TK DAN PLB BANDUNG © 2017 33 e. Ngomunikasikeun Dina kagiatan ngomunikasikeun bisa dibarung ku kagiatan kolaborasi. Pangajaran kolaboratif mangrupa filsafat personal. Dina pangajaran berbasis kolaboratif kewenangan jeung fungsi guru sipatna diréktif atawa manajer diajar. Sabalikna, siswa kudu leuwih aktif. Siswa ngayakeun interaksi kalawan empati, silih hormat, sarta narima kakurangan jeung kaleuwihan masing-masing. Ku cara ieu, baris tumuwuh rasa aman pikeun babarengan ngungkulan robahna jaman luyu jeung pameredih pangajaran.

4. Prinsip-prinsip Pamarekan Saintifik


Dokumen baru

PENGARUH PENERAPAN MODEL DISKUSI TERHADAP KEMAMPUAN TES LISAN SISWA PADA MATA PELAJARAN ALQUR’AN HADIS DI MADRASAH TSANAWIYAH NEGERI TUNGGANGRI KALIDAWIR TULUNGAGUNG Institutional Repository of IAIN Tulungagung

84 2141 16

PENGARUH PENERAPAN MODEL DISKUSI TERHADAP KEMAMPUAN TES LISAN SISWA PADA MATA PELAJARAN ALQUR’AN HADIS DI MADRASAH TSANAWIYAH NEGERI TUNGGANGRI KALIDAWIR TULUNGAGUNG Institutional Repository of IAIN Tulungagung

31 552 43

PENGARUH PENERAPAN MODEL DISKUSI TERHADAP KEMAMPUAN TES LISAN SISWA PADA MATA PELAJARAN ALQUR’AN HADIS DI MADRASAH TSANAWIYAH NEGERI TUNGGANGRI KALIDAWIR TULUNGAGUNG Institutional Repository of IAIN Tulungagung

30 481 23

PENGARUH PENERAPAN MODEL DISKUSI TERHADAP KEMAMPUAN TES LISAN SISWA PADA MATA PELAJARAN ALQUR’AN HADIS DI MADRASAH TSANAWIYAH NEGERI TUNGGANGRI KALIDAWIR TULUNGAGUNG Institutional Repository of IAIN Tulungagung

12 309 24

PENGARUH PENERAPAN MODEL DISKUSI TERHADAP KEMAMPUAN TES LISAN SISWA PADA MATA PELAJARAN ALQUR’AN HADIS DI MADRASAH TSANAWIYAH NEGERI TUNGGANGRI KALIDAWIR TULUNGAGUNG Institutional Repository of IAIN Tulungagung

22 425 23

KREATIVITAS GURU DALAM MENGGUNAKAN SUMBER BELAJAR UNTUK MENINGKATKAN KUALITAS PEMBELAJARAN PENDIDIKAN AGAMA ISLAM DI SMPN 2 NGANTRU TULUNGAGUNG Institutional Repository of IAIN Tulungagung

36 676 14

KREATIVITAS GURU DALAM MENGGUNAKAN SUMBER BELAJAR UNTUK MENINGKATKAN KUALITAS PEMBELAJARAN PENDIDIKAN AGAMA ISLAM DI SMPN 2 NGANTRU TULUNGAGUNG Institutional Repository of IAIN Tulungagung

31 582 50

KREATIVITAS GURU DALAM MENGGUNAKAN SUMBER BELAJAR UNTUK MENINGKATKAN KUALITAS PEMBELAJARAN PENDIDIKAN AGAMA ISLAM DI SMPN 2 NGANTRU TULUNGAGUNG Institutional Repository of IAIN Tulungagung

11 380 17

KREATIVITAS GURU DALAM MENGGUNAKAN SUMBER BELAJAR UNTUK MENINGKATKAN KUALITAS PEMBELAJARAN PENDIDIKAN AGAMA ISLAM DI SMPN 2 NGANTRU TULUNGAGUNG Institutional Repository of IAIN Tulungagung

16 560 30

KREATIVITAS GURU DALAM MENGGUNAKAN SUMBER BELAJAR UNTUK MENINGKATKAN KUALITAS PEMBELAJARAN PENDIDIKAN AGAMA ISLAM DI SMPN 2 NGANTRU TULUNGAGUNG Institutional Repository of IAIN Tulungagung

27 680 23